• Menük

Titkos tippek, különleges helyszínek

VÁC

 

Curia Borház és Borgyűjteménytár

A bormúzeum egy családi gyűjtemény. A törökkori eredetű pince ideális helyszíne baráti találkozóknak, egyedi borkóstolóknak, ahol 2500 palack magyar bor, amely rengeteg információt hordoz a magyar borkultúráról 1880-tól napjainkig. Minden palack mesél a múltról. A múzeumban 2500 eredeti palackozású bor mutatja be a magyar borkultúrán keresztül a magyar múltat. Megismerhető egy 900 darabból álló tokaji aszú gyűjtemény 1880-tól napjainkig. A bortörténeti kiállítás látogatása közben kristálykanálból kóstolva élvezhetik a Tokaji aszúk és eszenciák csodálatos világát. A borok mellé hagymás zsíros kenyeret mangalica zsírral, sajtokat, mangalica-fatányérost, borkorcsolyát, libamájas ínyenc falatokat ajánlanak.

bővebben: www.curia.hu

 

Desszertszalon, azaz Mihályi Patisserie Vácon

Van egy hely, a főtér északi oldalán, a Bécsi kapu lábánál, melyet csak úgy emlegetnek „A cukrászda” melyet egy váci látogatás alkalmával mindeképp érdemes kipróbálni. Mihályi László, a nemzetközileg ismert cukrász-séf desszerkölteményei egyszerre okoznak vizuális és gasztronómiai élményt a betérő vendégeknek. Szezonális helyi alapanyagokból, a régi és új gondolatok ötvözetéből olyan stílust teremtett, mely összetéveszthetetlen, és messze földre elvitte jó hírét.

bővebb információ: http://mihalyipatisserie.com/

 

Hajótörténeti Gyűjtemény

Magyarország legnagyobb hajókonstruktőre, hajótervező mérnöke, Szabadi Kálmán életmű kiállítása. XX. századi vitorlások, gőzösök, jachtok kicsinyített élethű másolatai keltik életre a tengeri, a balatoni és a dunai hajózást. Szabadi Kálmán életét Széchenyi jelmondata irányította. Mint formatervező konstruktőr tervezett kisautót, buszokat, vízibuszokat, luxusjachtokat, lakókocsikat, mentőhajókat, árvízi munkahajókat, balatoni vitorlásokat, tengerész csónakokat és hosszan lehetne sorolni munkásságát.

Ez az életmű kiállítás, ez a hajómúzeum méltó emlékművet állít Szabadi Kálmán több évtizedes, fáradhatatlan munkásságának, de egyben őrzi a magyar hajózás múltját, és történelmét is.

bővebben: www.turizmusvac.hu

 

Tragor Ignác Múzeum

Memento Mori kiállítás - A híres váci múmiák

A Dunakanyar, de az egész ország kétségkívül legbizarrabb látványossága a váci domonkos templom kriptájában talált mumifikálódott testeket bemutató Memento Mori kiállítás.

Felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került napvilágra a ’90-es években Vácott, amikor a Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt elfalazott lejáratára bukkantak az építők. A feltáráskor 262 koporsó, a csontkamrában pedig további 40 elhunyt maradványa került elő. A feliratok és a halotti anyakönyvek alapján 166 személyt (férfiak, nők, gyermekek, mesteremberek, szerzetesek, papok, katonatisztek, hivatalnokok…) tudtak beazonosítani. A kripta különleges mikroklímájának köszönhetően a holttestek többsége mumifikálódott, és jó állapotban maradtak meg a ruházatok, szövetek is. A legszebb festett koporsók és a temetkezési kellékek - rózsafüzérek, feszületek, szentképek, érmek, skapulárék - egy jelentős része a Memento Mori kiállításon megtekinthető. A terem hátsó részében egy szabómester, egy polgárasszony és egy csecsemő mumifikálódott teste nyugszik, rekonstruált, az eredeti alapján készült viseletben, üvegkoporsóba zárva. A leletekből összeállított kiállítás Vác legrégibb lakóházának hűvös, középkori pincéjében várja látogatóit.

 

XVII. századi festmény az Ars Memorandi kiállításon

Ars memorandi - Kapuk a múltra – jelzi a felirat a Tragor Ignác Múzeum új állandó kiállításának bejárata mellett, mely 2015 nyarán nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Tragor Ignác Múzeum alatti középkori pincében. Az új kiállítás Vác történetét a társadalom tagjainak élemódján keresztül mutatja be a török hódoltság utáni újratelepítéstől a 18. századi barokk város megépüléséig, felvirágzásáig, és szervesen kapcsolódik a nemzetközi hírű Memento Mori bemutatóhelyhez. Feltárt tárgyi emlékek és dokumentumok alapján a bába, kisgyermek, orvos, hivatalnok, kereskedő példáján, sorsán átszűrve ad képet Vác korabeli életéről.

A kiállítás interaktív részén korabeli metszeteket, könyveket lapozgathat a látogató, illetve kisfilmet láthat a város 18. századi újjáépítéséről és a Fehérek temploma nevezetes kriptájának feltárásáról. A kiállítás egyik legnagyobb kincse egy újonnan restaurált 17. századi táblakép, mely a segítő Szűz Máriát ábrázolja. A műalkotás Giovanni Lanfranco-nak illetve iskolájának tulajdonítható.

bővebb információ:  www.muzeumvac.hu

Gyakorlati tudnivalók:

Cím: Vác, Március 15. tér 19., a főtérről nyíló átjáróból érjük el a bejáratot.

Telefon: 06/30/555-7620

Nyitva: K - V 10.00-17.00

Belépődíj: 1200 Ft, diák/nyugdíjas: 600 Ft, 6 év alatt, 70 év felett ingyenes.

 

VISEGRÁD

Visegrád a Dunakanyar legszebb pontján fekvő kisváros, a visegrádi országok együttműködésének középkori bölcsőhelye. Turisztikai weboldala: www.visitvisegrad.hu.

Visegrádon járva kihagyhatatlan program a Zugfőzde Pálinkamúzeum felkeresése, ahol azontúl, hogy fantasztikus pálinkákat kóstolhatunk – választható magyaros, húsos-sajtos ízelítők, vegyes fatálak kíséretében. Pálinkatúra keretén belül megismerhetjük a pálinkafőzés történetét, Magyarország híres gyümölcstermő területeit. www.palinkamuzeumvisegrad.hu/

Kulináris kalandokért keressük fel a korhűen kialakított Reneszánsz Éttermet, ahol hajdani fejedelmi lakomák hangulata elevenedik meg, az étkekben és a díszletben egyaránt, s ha jól időzítjük érkezésünket, még a lantművész játékát is élvezhetjük a fenséges falatok mellé. www.renvisegrad.hu

A város szívében, közvetlenül a Duna partján, a központi parkolónál elhelyezkedő Palotaházban nemcsak turisztikai információkkal és szállásajánlatokkal látnak el bennünket, de betekintést is nyerhetünk a helyi kézműves műhelyekbe, vagy akár egy kellemes étkezéssel is indíthatjuk látogatásunkat az Étkek Házában. A Palotaház a következő szolgáltatásokat kínálja:

  • Infoház - Információs Iroda
  • Mesterségek udvara
  • Piactér és Vinotéka
  • Étkek háza - Látványkonyhás étterem

A Mesterségek Udvarában régmúlt idők mesterségeinek bemutatóját tekintheti meg az ide érkező vendég. Szakértő kezek gyakorlatban mutatják be a különböző tradicionális mesterségeket. A mesterek aktív részvételre invitálják a látogatókat. Az udvarban kőfaragó műhely, kovácsműhely, keramikus műhely, valamint papírmerítő műhely tekinthető meg. Az „Étkek Háza” egy különleges belső kialakítású kétszintes, látványkonyhás étterem, ahol tradicionális magyar ételekkel, vaslapon sült húsokkal, különböző lepényekkel és házi süteményekkel várják az ide látogatókat.

A Palotaház piacterének kínálata a város középkori történelméhez, kultúrájához kapcsolódó ajándékokat, emléktárgyakat kínál. A Palotaház Vinotékája történelmi magyar borvidékek minőségi borait kínálja kóstolással egybekötve az ide érkező látogatóknak. www.palotahaz.hu/

Mátyás Király Játszópark>> A visegrádi Királyi Palota előkertjében mesekert és foglalkoztató ház várja játszani vágyó vendégeit. Egyenesen a Mátyás-mesék világába léphetünk be a veretes díszkapun át, melyet két hatalmas magyar és török vitéz őriz mindazoktól, kik nem hiszik a meséket. A játszópark installációi mind természetes anyagokból készült egyedi tervezésű műalkotások, melyek játékosan illeszkednek történelmi környezetükbe.

Mogyóróhegyi Kirándulóközpont>> Napjainkban is a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb turista célpontja. Kifejezetten családok számára ideális, hiszen a terület szolgáltatásai kicsiknek és nagyoknak egyszerre kínálják a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét. A Mogyoró-hegyet többféle irányból tudjuk megközelíteni. Gyalogosan Visegrád felől a Salamon tornyon keresztül a kék kereszt, valamint Visegrád – Szentgyörgypuszta felől a festői Áprily-völgyön át a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthető meg.

A Mogyoróhegyi Kirándulóközpont egyik leglátogatottabb helyszínei az erdei játszóterek: a mogyoróhegyi Népi játszótér és a Bemutató játszótér. A terület természeti értékeit a 2002-ben kialakított Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény mutatja be: 10 állomáson ismerhetjük meg az erdő, a rét élővilágát, vadvilágát, az erdő szerepét az ember életében. A tanösvényhez kapcsolódó vezetőfüzet az Erdei Művelődés Házában vásárolható meg. www.parkerdo.hu/mogyoro_hegy  

Bertényi Miklós Füvészkert >> Visegrád felől a Telgárthy-rétre vezető út mentén sok látnivaló kínálkozik. Az Apátkúti-patakot követve az Ördögmalom vízesés majd a Magdolna-forrás mellett elhaladva érkezünk el a réthez, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratát. A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán-, akác- és kocsánytalan tölgyállományok helyére lúc-, duglasz-, erdei- és vörösfenyő állományokat telepítettek. A kert minden évszakban más-és más képet mutat. A tavasz beköszöntével az aranycserjék tömeges virágzása jelzi a lombfakadás kezdetét, énekes madarak dalától hangos az erdő. Nyárra a fák lombja kiteljesedik, millió rovar zümmög mindenütt. Nyitva tartás: csütörtöktől vasárnapig 10:00 és 20:00 között, az Ördögmalom étterem nyitva tartási idejében. http://www.parkerdo.hu/bertenyi_miklos_fuveszkert

Spartacus-ösvény>> 2015 őszén vált jelölt turistaúttá a Visegrádi-hegységben található Spartacus-ösvény. A mintegy 5 km hosszú turistaút Pilisszentlászló és Visegrád között kanyarog. Az ösvényt sokan a Dunakanyar legszebb útvonalának tartják, nem véletlenül: az ösvény több pontjáról páratlan kilátás nyílik a Pilisre. Ráadásul különösebb erőlködés nélkül teljesíthető a gyakorlott turistának.

 

TAHITÓTFALU

 

Tahitótfalut úgy ismerik szerte a régióban, mint a földieper hazáját. Eperszüreteléskor viccesen „csupasegg” falunak is szokták nevezni, hiszen a legjelentősebb mezőgazdasági ágazat ma is az epertermesztés. A kellemes, napfényes helyi klíma és az ásványi anyagokban bővelkedő termőtalaj kiváló minőségű eper termesztését teszi lehetővé. Eperszezonban, május közepétől a falu környékén sorra láthatjuk a kis családi gazdaságok tábláit, eladó epret hirdetve.

 

 

 

A szigetcsúcs felé haladva Kisorosziba jutunk, melynek utcái és házai rendkívül ápoltak és rendezettek, a sziget összes faluja közül Kisoroszi utcaképe a legtakarosabb. A Duna és a környező hegyek látképével Kisoroszi nemcsak a régió, de egyúttal Magyarország egyik legszebb fekvésű falujának számít. Alacsony vízállásnál a folyópart járható mindkét oldalon, és a máskor vízben úszó kis bokor-szigetek száraz lábbal bebarangolhatók. A szigetnek ez a területe – a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként – természetvédelmi oltalom alatt áll. Nyáron, naplemente idején a Börzsöny hegyei fölött láthatjuk a lemenő napot.

 

 

 

LEÁNYFALU

 

Leányfalu a Dunakanyar egyik legszebb települése. A falu pihenőhelynek kitűnő, ráadásul közel egyforma távolságra van a Dunakanyar látnivalókban bővelkedő történelmi városaitól – Szentendrétől, Váctól, Visegrádtól –, ahonnan könnyedén visszatérhetünk ide pihenni, úszni, kerékpározni, teniszezni, kirándulni, esténként térzenét hallgatni. Hajóval, kerékpárral, tömegközlekedéssel egyaránt jól elérhetők a környező kirándulóhelyek. Szentendre felé kiépített kerékpárúton haladhatunk drótszamarunkkal.

 

A XIX. század hatvanas évei végén fedezték fel a fővárosiak a Szentendre és Tahi közti Duna-partszakasz erdős, dombokkal övezett vonulatát, a hajdan Pócsmegyerhez tartozó Leányfalu-pusztát, melynek 5 km-es partsávján gyors egymásutánban épültek a csinos nyaralók. A második települési hullám a XX. század elejére esett: folytatódott az író-művész fészekrakók hagyománya. Ebből az időből származik néhány híres-neves személyiség nyaralója (pl. Móricz Zsigmondé), melyben ma is a leszármazottak laknak. 1936 óta Leányfalu üdülőhely. Ma is számos művész és híresség él Leányfalun.

 

Termálvizű strandfürdőjét a közelmúltban újították fel. A Duna partján, csodálatos zöldövezetben kialakított fürdő legfőbb értéke a föld mélyéről feltörő gyógyvíz. A leányfalui gyógyvíz közismert gyógyhatása, hogy megnyugtatja, csökkenti, vagy megszünteti az ideg- és izomfájdalmakat.​ A falu strandján árnyat adó ősfák alatt pihenhetnek a hűsölni vágyók, de nagy, szabad zöldterületek várják a napimádókat is májustól egészen októberig. A nyári időszakban vízi csúszdával és éjszakai fürdőzéssel is csábítják a vendégeket. A gyermekek számára a vízköpő delfinekkel és csúszdákkal ellátott gyermekmedence, valamint egy izgalmas játszótér nyújt felejthetetlen élményt. A strand területén található még a sportolni vágyók örömére egy homokos talajú foci- illetve kézilabdapálya is.

 

A Római Katolikus Templom és a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház, valamint a Református Egyházi Szeretetotthon kápolnája fogadja a lélekben megújulni kívánókat.

 

Móricz Zsigmond egykori nyaralójában kapott helyet Leányfalu Hely – és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye a Móricz Zsigmond út 153. alatt. Legfontosabb feladatának Leányfalu meglévő helytörténeti anyagának gondozását, a még nem látott tárgyi és szóbeli anyagok bemutatását tekinti. Állandó kiállítása az író halálának 50. évfordulójára készült Móricz -  emlékkiállítás. Az életút és életmű bemutatása a leányfalui vonatkozások hangsúlyozásával, dokumentumok, fotók, egykori színlapok és plakátok felvonultatásával ma is érdekes.

 

LEÁNYFALU HELY- ÉS IRODALOMTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓHELY nyitva tartás:

 

Szerdán:12-16 óráig

 

Pénteken: 12- 16 óráig

 

Szombaton: 8- 12 óráig

 

Jékely Endréné múzeumvezető: 06-70-6014-110, jekelyteri@gmail.com

 

 

 

SZENTENDRE

A művészek városa, a Dunakanyar gyöngyszeme, a „Magyar Barbizon” – többféle elismerő megnevezéssel is illetik a Budapesthez közeli, méltán népszerű Duna-parti kisvárost. Akár vízen, akár szárazföld felől közelítünk Szentendrére, messziről feltűnnek a templomtornyok: 10 különböző felekezetű (katolikus, református, szerb-ortodox) templom tornya adja a város jellegzetes arculatát. Az egyik legszebb, legikonikusabb templom a Belgrád Székesegyház, melynek kertjében található az egyedi ortodox egyháztörténeti gyűjteménnyel rendelkező Szerb Egyházi Múzeum, ahol a szentségtartóktól, ikonoktól kezdve az egyházi ruházatokon át megcsodálhatóak a szépséges kódex-bibliák, pásztorbotok és bútorok is.

A kacskaringós Alkotmány utcában bújik meg a kevesek által ismert Szántó Emlék- és Imaház.  A vészkorszak idején deportált Szántó család leszármazottai a rendszerváltás után visszaigényelték az épületet és múzeumot, imaházat alakítottak ki benne. A múzeum bemutatja a háború előtti zsidóság életét, egyben a világ legkisebb működő zsinagógáját. 

A várost bebarangolni különösen hangulatos program — köszönhetően a macskaköves utcákban sorakozó kézműves kisboltoknak, galériáknak és éttermeknek, illetve a megújult Duna-parti sétánynak. A város nemzetközi hírét megalapozó, kiemelkedően pezsgő képzőművészeti életet fémjelzi a mintegy kéttucatnyi múzeum és számos galéria, amiből ki-ki ízlése és érdeklődése szerint csemegézhet. Olyan nemzetközileg is ismert művészek, mint például Ferenczy Károly, Kovács Margit, Czóbel Béla alkotásai is megtekinthetők, de ha a kortárs művészettel ismerkednénk, akkor az egykori szentendrei fűrészmalom épületében megnyílt MűvészetMalmot is érdemes felkeresni, amely nem csupán modern művészeti galéria, hanem előadások, társművészeti produkciók színhelye is.

A rendhagyó programokat keresőknek ajánljuk a Szamos Marcipán Múzeum Cukrászdát, ahol nemcsak igazi műalkotásokat csodálhatunk meg, de az édes remekművek sokaságából vásárfiát is vehetünk. Érdemes betérni az Édeni Csokizóba is, vagy körülnézni a Hubay Ház karácsonyfa-történeti szalonjában, ahol számtalan, az ünnep fényét idéző divatos régiséggel, vintage kellékkel találkozhatunk: a német diótörők mellett jól megférnek a fülöp-szigeteki manók, miközben a cseh és lengyel üveggömbökön megcsillan az orosz faragott Mikulások arca.

Bővebb információ: www.iranyszentendre.hu

 

NAGYMAROS

Plébániatemplom>> A barokk stílusban átépített gótikus plébániatemplom a Dunakanyar egyetlen, ma is álló középkori egyházi műemléke. A templom legkorábbi részei – a déli fal egy szakasza, egy feltárt kisméretű, tölcséres bélletű félköríves ablakkal – feltehetően a XIII. század végén a hospes-település létrejöttekor készültek. A 2001-ben felújított templom harangjainak messze zengő hangja a Duna túlsó partján, Visegrádon is jól hallható. A templom kertjében rendezik meg évente kétszer, májusban és októberben a Katolikus Ifjúsági Találkozót. Ilyenkor Nagymaros utcái megtelnek élettel, a főtéri védett fasor környékét zenészek, kézművesek, kegytárgyárusok, sült gesztenye illata tölti be. 

Nagymaros egyik utcája Kittenberger Kálmánról kapta a nevét (azelőtt Csuka-völgy volt). A Léván született Afrika kutató és vadász 1920-1958-ig lakott a 20-as számú házban. A Nagymaroson meghalt nagy vadász és Afrika-kutató mellszobra 1971 óta a Fő téren áll. Tiszteletére a város évente megrendezi a Kittenberger-napokat.

A méltán híres nagymarosi termelői piacra épül a panoráma futóversennyel egybekötött Nagymarosi Csípős Fesztivál, amelyet 2013 óta minden évben megrendeznek nyár végén. A résztvevő helyszínek, illetve a piac árusai csípősfesztivál zászlókat kapnak, hogy felhívják a figyelmet csípős termékeikre. Van minden, mi szem-szájnak ingere: csípős fagyi, csípős péksütemény, csípős kürtőskalács, csípős sör, csípős lekvárok, sajtok, kolbászfélék.

Növénytani különlegesség a nagymarosi szelídgesztenyés. Károly Róbert és Mátyás király korában a szemközti Visegrád királyi tartózkodó hely volt. A szelídgesztenyést Károly Róbert idejében itáliai mintára, parkszerűen, sétányokkal, árnyas pihenőkkel ellátva telepítették.

 

DÖMÖS

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható. Az altemplom rekonstrukciójával a Dunakanyar és egyben az Árpád-kori építőművészet lenyűgöző műemléke vált megismerhetővé.

 

Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe.

Szentfa-kápolna

1885 májusában két libapásztor lányka üldögélt egy fiatal bükkfa tövében, amikor kékes fényességgel megjelent nekik Szűz Mária, karján a kis Jézussal. Több alkalommal is sokan lehettek tanúi a jelenésnek, melyet a fa kérgén hátramaradó Madonna alakja is bizonyított. A csodás gyógyulások hírére, annyi zarándok kereste fel a helyet, hogy a faluban már nehezen tudták fenntartani a rendet. Ezért Nedeczky Gáspár akkori plébános beszüntette a búcsújárást. 1887 április 23-án az alszolgabíró kijött hat csendőrrel és kivágták a fát. Helyén évtizedekkel később felépítették a kápolnát és Nagyboldogasszony ünnepén, augusztusban szabadtéri szentmisét tartanak.


A Rám-szakadék és Dobogókő

A Rám-szakadék hazánk egyik legvadregényesebb tája. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A szakadékot kísérő túraösvény Dobogókő és Dömös között, 1 km hosszan húzódik, mintegy 300 méteres szintkülönbséget leküzdve. A kereken 700 méter magas Dobogókő a magyar természetjáró és turistamozgalom bölcsője.

www.ramszakadek.hu

Szintén Dömösről indul jelzett turistaút a különleges sziklaképződményeiről nevezetes Prédikálószék csúcsához, ahonnan a Dunakanyar egyik legszebb hangulatú panorámáját csodálhatjuk. A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik.

 

ESZTERGOM

Az Esztergomi Bazilika a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális után a harmadik legnagyobb templom Európában. Emeleti kincstára 60, Panoráma terme 120 lépcső, fenséges panorámát nyújtó Kupolakilátója pedig 400 csigalépcső leküzdésével érhető el.

A megújult Esztergomi Vármúzeumban megcsodálhatjuk a feltárt királyi palota helyiségeit, a kiállításokon pedig megismerkedhetünk az esztergomi vár történetével. 2014-től látogatható a királyi várkápolna és a Beatrix terem, továbbá időszakosan nyitva áll Vitéz János dolgozószobája, a Studiolo is.

www.varmegom.hu

Aki szeretné megismerni a magyar egyházi kultúra történetét és jelenét, az nem hagyhatja ki a Prímási Palotában működő Keresztény Múzeumot, ahol a késő középkori szárnyasoltárok mellett elefántcsont-faragványok, szelencék, kerámia-ritkaságok, üvegfestmények, keleti csomózott szőnyegek gyönyörködtetik a szemet és a szívet. A Bazilika tövében, a Prímás Pincében nyílt meg a Kárpát-medencei Borvidékek Alagútja, ahol a jellemző szőlőfajtákkal és borkészítési eljárásokkal köthetünk szorosabb ismeretséget, mi több, lehetőség nyílik mintegy 22 magyar és határon túli régió borainak megkóstolására is. A Vinum Liturgicum, a „liturgia bora”, azaz köznapi nevén a misebor is megtalálható a pincében.

www.primaspince.hu

Kevesen tudják, de Esztergomban áll a Török Birodalom északnyugati irányban legtávolabbi, helyreállított műemlék építménye, az Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi. Az esztergomi Víziváros középkori falaival „összenőtt” épület különlegessége, hogy – muszlim imahelytől merőben szokatlan módon – kétszintesnek épült: a templomot a kapu fölé emelték. Ma kiállítóhely. Belső udvarában kávézó működik, melynek teraszáról a Duna szépségét csodálhatjuk. A belvárosban pedig a magyar vízgazdálkodás történetét interaktívan bemutató Duna Múzeum ismertet meg minket a víz varázslatos világával, a kutak, malmok, zsilipek működésével. A kifejezetten család- és vendégbarát, vetítőtermes múzeum Pancsolójában az érdeklődők ki is próbálhatják az ősi vízi szerkezeteket. A hegymászást kedvelők figyelmébe ajánljuk Babits Mihály korhűen berendezett előhegyi nyaralóját, ahol a 20. századi magyar irodalomtörténet mintegy száz kiválóságának a nevét őrző autogramfal és a pompás kilátást nyújtó veranda – megannyi esztergomi Babits-vers szülőhelye – miatt érdemes felkerekedni.

 

Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámi

A városi bérbicikli-rendszer, az EBI jóvoltából mintegy fél tucat dokkoló állomáson vehetünk fel kerékpárt, hogy könnyűszerrel bebarangoljuk a múzeumokkal, gesztenyefasorokkal, hidakkal tarkított, történelmi atmoszférájú várost. http://esztergombicikli.hu/

Budapesthez való közelsége miatt Esztergom ideális célpontja egy egész napos kirándulásnak, könnyen elérhető vonattal, busszal, autóval vagy biciklivel. De mégis leginkább a kirándulóhajót ajánljuk, mert egy dunakanyari hajókázás során valóban van időnk és lehetőségünk a táj páratlan szépségét megcsodálni Budapesttől Vácon, Visegrádon át egészen Esztergomig.